28.10.19

Головна

 

Капустяні посиденьки в бібліотеці

По всьому світу проводиться дуже багато свят і фестивалів капусти, а в цьому році таке

дійство пройшло і в Глухівській районній бібліотеці.

24 жовтня тут відбулося свято, яке здавна в слов’ян відзначалося саме в жовтні. В українського народу по традиції, восени, коли закінчувалися польові роботи, коли була прибрана вся капуста на городі, люди влаштовували веселі капустяні посиденьки. Дівчата і хлопці ходили з піснями по своєму селу і пропонували свою допомогу в засолюванні капусти, а господарі в такі дні пекли смачні з капустою пироги, щоб пригощати помічників. На таких посиденьках дівчата і хлопці не тільки працювали, а й співали і танцювали, грали в ігри. Ось і в бібліотеці влаштували такі «Капустяні посиденьки». Свято проводилося в рамках розширеного засідання літературного кафе "Душевна розмова", на яке прийшли учасники глухівського відділення ВГО «Турбота про літніх в Україні» та студенти університету третього віку, який діє при міському територіальному центрі відділення денного перебування.

Ведучі заходу Ніна Шубнікова та Людмила Бубнова розповіли про історію походження капусти, види цієї рослини, їх корисні властивості. У них є вітамін С, рослинний білок, клітковина, калій, кальцій, фосфор і різноманітні біологічно активні речовини. При цьому в одних різновидах капусти поживних речовин більше, в інших - менше. Якщо скласти рейтинг корисності серед капусти, в першу трійку лідерів потраплять брюссельська, брокколі та цвітна. А ось улюблена білокачанна виявиться в хвості, але це аж ніяк не означає, що вона погана. Просто в ній трохи менше «капустяних» речовин. Зате вона дешева, загальнодоступна, прекрасно зберігається і має свої унікальні якості. Наприклад, в ній присутній вітамін U, який ще називають противиразковим: свіжий овочевий сік затягує ранки шлунка і 12-палої кишки. А ще на відміну від брокколі або брюссельської капусти її можна їсти свіжою і солоною, причому в такому вигляді аскорбінка в листі прекрасно зберігається і робить блюдо чудовим засобом боротьби із зимовим авітамінозом.

Потім всі згадували приказки, прислів'я, загадки про капусту, цікаві оповідки. Ганна Іванівна прочитала свого вірша про капусту.
Всім сподобалася сценка веселої розмови кума та куми про капусту, яку майстерно зіграли студенти ГНПУ ім. О. Довженка Олександр Єгоров та Дар'я Картава.
Учасники заходу приготували багато смаколиків з різних видів капусти: пироги, зрази, бендерики, чіпси, салати, пончики, запіканки..., поділилися рецептами їх приготування та роздали їх на дегустацію.

А які ж посиденьки без веселої пісні та частівок? Їх виконали тріо у складі Даші Картавої, Олександра Єгорова та Рози Панової, студентів педагогічного університету; Валентина Панасенко, учасниця Народного аматорського ансамблю народної пісні Глухівського РБК; Валентина Однороб, одна із членівлітературного кафе;артисти Народного аматорського ансамблю народної пісні Глухівського районного будинку культури під керівництвом Олексія Хімана.

Виставка книг про капусту «Королева овочівництва – її Величність КАПУСТА» доповнила знання про цей чудовий овоч.

Капустяний бенефіс вдався на славу. Фантазію в оформленні зали проявили всі бібліотекарі Глухівської районної бібліотеки і волонтер бібліотеки Людмила Орєхова. Яких тут тільки виробів та композицій не було! Скільки цікавого в цей день дізналися про капусту. Залишається подякувати всіх учасників, побажати всім міцного здоров’я, бадьорості, завжди гарного настрою.
До речі, овочеві посиденьки в бібліотеці вже стали традицією. В тому році говорили про цибулю, а в наступному році вирощуйте гарбузи і збирайтесь на гарбузові посиденьки.

Ніна Шубнікова, завідувач відділом обслуговування Глухівської районної бібліотеки

 

Головна

Дата последнего изменения этого узла 28.10.2019